• Maak jouw inkoop succesvoller

    Maak jouw inkoop succesvoller

5 tips voor samenwerken in de nieuwe economie

In de nieuwe economie zijn nieuwe verbindingen en samenwerken actueel. Dat blijkt niet altijd een makkelijk proces. Ook voor GroenGeld was het een zoektocht naar de juiste mediapartner. Ieder bedrijf in verandering werkt steeds meer samen met stakeholders. Auteur Daniël Wolfse geeft in zijn boek ‘De kracht van samen veranderen vijf tips hoe te komen tot goede samenwerkingen.

1. Zet samenwerking centraal met een middelpuntzoekende strategie

Een van de belangrijke valkuilen van samenwerken is dat samenwerking zelf als vanzelfsprekend wordt ervaren. Maak samenwerking daarom onderdeel van de strategie door centraal te zetten wat samenwerkende partijen aan elkaar verbindt. Dat klinkt simpel, maar het is een stap die verbazingwekkend vaak over het hoofd wordt gezien.
Centraal zetten wat verbindt; noem het een middelpuntzoekende strategie. Net als de zwaartekracht zorgt dat de maan haar cirkels om de aarde blijft draaien. Een voorbeeld waar het verbindende element centraal werd gezet en bleef resoneren, is te vinden in het noorden van Nederland waar meerdere partijen al sinds drie jaar samenwerken om de zorg anders te organiseren in hun regio. In 2012 werd bekend dat twee van de vijf ziekenhuizen in de regio zouden sluiten. Dat werpt de vraag op: wie gaat welke zorg leveren, en hoe kan er optimaal samengewerkt worden? Het was aan de zorgverzekeraar om deze verandering samen met de provincie, gemeentes en een breed pallet aan zorgaanbieders vorm te geven.
De middelpuntzoekende strategie werd: ‘De zorgvraag staat centraal’. Of het nou ging om de visie, de behoeftes van burgers en patiënten, of het verdelen van zorg over de verschillende aanbieders, deze zorgvraag stond centraal. Deze middelpuntzoekende strategie zorgde voor een gezamelijk belang in de discussies die al snel korte metten maakten met het gevaar van heel veel verschillende belangen.

Lees meer